MONNICKENDAM –  De Dyneema® FJ Worlds 2021, die voor Monnickendam op de Gouwzee werden verzeild, zijn gekenmerkt door een overvloed aan wind.

Op de eerste dag werd gezeild voor Volendam met een gemiddelde windsterkte van 20 knoop met uitschieters van 25 knoop. In combinatie met korte steile golven en plukken fonteinkruid leidde dat tot vele kenteringen. Zelfs Nederlands Kampioen Hylke Sasse hield het niet droog. Uiteindelijk bewees familie de Jong dat veel trainen wel degelijk nut heeft door de eerste drie plekken te pakken, dochter Esther met Mart Kegel in de draad eerste, vader Rolf met Quinn van Straaten tweede en zoon Hugo, met Meike Kegel aan het roer derde. De tweede wedstrijd werd gedomineerd door Bert Wolff die voor de gelegenheid met Oigen Blankert zeilde.

De tweede wedstrijd dag werd een ongeplande rustdag met een wind die regelmatig de zeven aantikte.
Op de derde wedstrijd dag wist de Holland regatta Club er in totaal 5 wedstrijden uit te persen met mooie lopende wind, die later in de middag toenam tot matig. De dag werd gedomineerd door Hylke Sasse en Madelein van der Hout, die vier eerste plaatsen en een tweede plaats neerzette. Martijn Aarts en Aagje Martens hadden een goede dag met 3 maal tweede, een vierde en een vijfde plek. Maar een OCS in de eerste race van die dag verpestte de feestvreugde. Rolf de Jong zeilde constant voorin en zette de laatste wedstrijd van die dag op z’n naam.

Op de laatste dag van het evenement konden nog drie wedstrijden worden verzeild met matige wind, met heftige buien.  Hylke Sasse en Madelein van der Hout bewezen hun dominantie, door een tweede plek in de eerste wedstrijd en twee eerste plekken in de tweede en derde wedstrijd neer te zetten.

Hoewel het weer allerminst meewerkte kijken de zeilers terug op een fantastisch evenement, dat ondanks de beperkingen als gevolg van de  Coronamaatregelen goed bezet was.
Uitslag

NED 1332 – Hylke Sasse | Madelein van der Hout      – 10 pt

NED   961  – Rolf de Jong | Quinn van Straaten         – 22 pt

GER    361 – Esther de Jong | Mart Kegel                   – 24 pt

NED 1159 – Matthias Leyssens | Janne den Blauwen  – 33 pt

NED   775 – Bert Wolff | Art Wolff                                – 39 pt